2019-04-07 09:40:21• hírek • Nagy Tímea

Több zöld, kevesebb parkoló: a polgármester bemutatta Szatmárnémeti régi központjának átépítési terveit

Ember tervez, munkagép végez - így is szólhatna a közmondás a municípium központi parkjának esetében. Több száz négyzetméter zöld területtel lesz gazdagabb a belváros, s több száz parkolóhelyet szüntetnek meg. Kárpótolnak-e a tervezett változtatások?

Zártkörű találkozó keretében került sor a tervek bemutatására, melyen Hegedüs Csilla RMDSZ EP-képviselőjelölt számára - kinek szívügye az erdélyi épített örökségünk védelme - Kereskényi Gábor polgármester, Turos Lóránd szenátor, valamint Günthner Tibor és Szőcs Péter városi tanácsosok mutatták be a nagyszabású átalakításokat. Az irodai, papír alapú szemlét követően terepen is megmutatták, miről is lesz szó. Hegedüs örömmel tekintett körbe Szatmárnémeti régi- és új központjában, érdeklődve hallgatta a felsorakoztatott problémákat és a szakemberek megoldási javaslatait.

 

 

Kereskényi Gábor a sétára is magával hozta a látványterveket, melyekkel a helyszínen látottakat összeegyeztetve derült fény arra, milyen grandiózus tervei vannak Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának.

 

Ahogyan erről már korábban is beszámoltunk, a “nagy park” körüli gépjármű forgalmat szinte teljes egészében megszüntetnék. Ezzel csaknem 400 parkolóhelyet számolnának fel, melyeket máshol és másképp pótolnának. Sétálóutcává tennék a Horea utcát és a Kazinczy (Stefan cel Mare) utca “macskaköves” részét. Gépkocsival csak a Várdomb (Decebal) utca felől érkezhetnének, s az Eötvös (A. I. Cuza) utca felé kanyarodhatnának. Ez a kis szakasz maradna meg az autósok számára.

 

Az autóút és a parkolósáv híján több mint ezer négyzetméterrel gyarapodna a központ "autómentes alapterülete", melyet zöld területté alakítana a hivatal. Ahogyan a park kibővülne, úgy a füves részek is.

 

 

A tervezők a szabadidős tevékenységek színterévé szerették volna varázsolni a városrészt, ahol a lakosság nem csak átsiet, hanem gyermekével, szeretteivel hosszabb időt is eltölthet. A koncepció szerint a “nagy parkban” lenne egy tisztás, ahová nem kerülne ki a “Fűre lépni tilos!” tábla. A fűben hasalva olvashatnának, játszhatnának az apróságokkal a kikapcsolódni vágyók. Egy szép, fa játékokkal felszerelt játszótér várná a legkisebbeket, az örök ifjak számára pedig sakk asztalokkal felszerelt közösségi helyet alakítanának ki.

 

A két szökőkutat felszámolnák, helyettük egy másikat hoznának létre a Pannónia szállodával szembe eső, most lebetonozott, üres placc helyén. Ez amolyan modern, “belesétálós” lenne, mely nem lenne elkerítve bokrokkal és magasított peremmel sem a -  járókelők és a gyermekek nagy örömére. Nyugat-európai városokban már bevett szokás, nyári nagy melegben üdítő hatású lehet.
 

 

A hivatal a park fáit megritkítaná, illetve a bokrokat és a virágültetvényeket is megtizedelné. Kereskényi Gábor szerint, mikor eljön az ideje, a szakértők átvizsgálják a növényzetet, és azokat az egyedeket hagyják meg, mely egy ilyen jellegű szabadidő parkba valóak. A kivágottak helyett csemetéket ültetnének - a látványterv szerint több száz új fácskáról van szó, és több száz folyóméter cserjéről. Erről azonban még nem született pontos, végleges döntés, korai is lenne.

 

A papír alapú terven hangsúlyos szerepet kapott a központi, keresztirányú gyalogos sétány és kerékpárút, mely a város központját is bekapcsolná a biciklis forgalomba. A projekt lényegi gondolata az alternatív közlekedési eszközök népszerűsítése, a gyalogos-kedv növelése és a szén-dioxid kibocsájtásának csökkentése az Európai Unió városaiban. Ehhez kapcsolódóan, városunk több utcájában is terveznek a kerékpárosok számára külön sávot létrehozni. Szeretnék, hogy Szatmár egyik csücskéből a másikba a lakosság könnyedén és gyorsan, akár két keréken is eljuthasson.

 

A park jelenlegi műalkotásait meghagynák az eredeti helyükön. A villanyóra felé eső sarokban még egynek adnának helyet. Az ide kerülendő szoborról még nem született döntés.

 

 

Szatmárnémetiben bevezetik az 500%-os ingatlanadót azok számára, kik mit sem tesznek a központi, műemlék jellegű épületek homlokzatainak megjavíttatása érdekében. Az év elejétől eddig 122 tulajdonos számára küldek felszólítást és további 93 esetben tervezik ugyan ezt - osztotta meg a hivatal sajtóreferense. Az épített örökség csak romlik, hull a vakolat, a tulajdonosoknak nincs pénzük ilyen jellegű munkálatokra. A polgármesteri hivatal idén 12 épület külső homlokzat modernizálási terveit finanszírozza a lakók számára, ezzel is több ezer eurós költségtől mentesítik őket. Az önkormányzat reméli, segítő szándékukkal beindul a belvárosi, rossz állapotban lévő ingatlanok külső renoválása.

 

Visszatérve a parkolóhelyekre: nincs oka a felháborodásnak, hiszen az önkormányzat a gépjárművezetőkre is gondolt. A jelenlegi álláspont szerint, a régi központban megszüntetendő helyeket két parkolóház létrehozásával pótolnák. Egyiket a Károlyi közben (Mihail Kogalniceanu utca), a másikat a Szamos áruház mellett építtetnék. Ezekben több száz sofőr hagyhatná ott kocsiját, míg pár száz méteres, kellemes sétával a municípium minden fontos intézményét elérheti. Mennyi bosszúságtól szabadítja meg az embereket ez a megoldás! A parkolóhely-vadászat modern sportja a szatmáriak évtizedes problémái közé tartozik. S még egy plusz pont a polgármesteri hivatal javára: a parkolóházak férőhelyeiről mobil alkalmazás segítségével tájékozódhatnak majd az autósok. Még az indulás előtt eldönthetik, melyiket választják.

 

 

Hegedüs Csilla, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje, látván a nagyszabású, és jól átgondolt terveket megjegyezte: „Önkormányzataink munkáját megnehezíti a mostani bonyolult bürokratikus rendszer, ezért nekünk azon kell dolgoznunk, hogy egyszerűsödjenek a szabályok, hogy minél többen vegyék igénybe és használják az EU-s pályázatok adta lehetőségeket. Továbbá azért, hogy olyan életkörülményeket teremtsünk, ahol közösségként megmutatkozhatunk, ahol teljesen természetes nemzeti szimbólumaink használata. Május 26-án erről is döntünk” – mutatott rá az európai parlamenti választás tétjére, s emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatoknak, s az egyházaknak az elmúlt években 168 millió euróra sikerült pályázniuk, amiből utakat, iskolákat, templomokat, kastélyokat újítottak fel. Az EU-s támogatásoknak köszönhetően olyan fejlesztések, beruházások valósultak meg, amelyek a román államtól kapott pénzből száz év alatt sem történhettek volna meg.

 

„Épített örökségünk nekünk, erdélyi, partiumi magyaroknak rendkívül értékes, azonban Románia nem támogatja megfelelően magyar közösség kulturális örökségének megőrzését és felújítását. Nekünk azért kell dolgoznunk, hogy az EU-s pályázatokat kihasználva megvédjük kultúránkat, örökségünket. Az Európai Uniótól pedig azt kérjük, hogy ne csökkentse pályázatait, sőt növelje azokat” – mondta Hegedüs.

 

 

Szatmárnémeti önkormányzata egy olyan modern, zöld területben gazdag városközpontot álmodott meg a lakosságnak, ahol a gyermekek szabadon játszhatnak, kerékpározhatnak, míg a szüleik a korzó teraszán ülve beszélgethetnek. Az idősebb generáció számára könnyen elérhető kikapcsolódási lehetőséget biztosítanának, a fiatalabbak számára szabadlevegős “találkahelyként” szolgálna a “nagy park”. Az Európai Unió több millió euróval támogatja az elképzelést. A hivatal bátran nekivághat a projekt adminisztratív folyamatának.

 

Városunk régi központja 2-3 éven belül nyugat-európai fényű, erdélyi magyar ékű gyöngyszemmé válhat a partiumi térképen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: